Hva trengs av utstyr for å være speider.

10 oktober, 2021 av 1. Gulseth speidergruppe

Det er en jungel av utstyr til friluftsliv, mye av dette er «kjekt å ha» for de som driver avansert friluftsliv eller som er over gjennomsnittet interessert, men som speider kan man klare seg med mye man har i skapet fra før.

I denne innlegget lister vi opp det som er nødvendig av utstyr for å drive med speiding på en god og trygg måte. Vi kommer med noen eksempler på utstyr vi kjenner, og som vi vet er av bra kvalitet, men om dere har tilgang på tilsvarende utstyr fra før så er det helt topp!

 

Så, hva slags utstyr trengs på speideren? Nedenfor følgen en liste med litt forklaringer.

Utstyr til overnattingsturer

Tursekk.

Barn er veldig forskjellige i størrelse og fasong, så det er vanskelig å si hvilken størrelse som anbefales til hvilken aldersgruppe, det er heller kroppsstørrelse som bestemmer sekk fremfor alder. Men dette kan være en god pekepinn. 1-3 klasse ca 40 liter. 3-7 klasse ca 50 liter. 6-10 klasse ca 60 liter eller større.

Det er viktig at sekken er stor nok til at de får med seg det de skal, uten å ha annet enn soveposen og liggeunderlag festet til utsiden, samtidig som sekken skal sitte godt på ryggen og ha god avlastning fra hoftebeltet. Det er viktig at sekken har justerbar rygglengde slik at den kan justeres etter som barnet vokser.

Det er ikke veldig godt utvalg av denne typen sekker til barn. Men vi vil anbefale sekker fra Osprey og Gregory. Asivik har en billigere sekk, denne er helt ok, men bæresystemet her er ikke like godt som de andre sekkene. Det viktigste når man skal kjøpe sekk til barna er å ta barna med i butikken, la de prøve sekkene og få hjelp av personalet til å stille inn sekken riktig. Innstilling av sekkene kan også vi som speiderledere hjelpe med.

Liggeunderlag.

Vi anbefaler et skumliggeunderlag da disse er svært slitesterke og tåler både gnister, rifter fra kvist og spikkeuhell. Liggeunderlag er viktig for å isolere for kulden fra bakken, enten man skal sove eller sitte ved leirbålet vil et godt liggeunderlag gjøre opplevelsen mye bedre. Vi anbefaler skumunderlag med tykkelse på 15mm eller tykkere.

Sovepose.

Vi vil anbefale en 3 sesongs sovepose med komfort temperatur på  -5 til -10. En slik sovepose kan fint brukes på de fleste turer  under norske forhold, med uttak av vinterturer. Soveposer av kunstfiber er billiger og tåler fukt bedre enn dun, men de er noe tyngre og tar litt større plass.

Når man kommer skikkelig i gang med speidingen vil det kanskje være behov for en skikkelig vintersovepose som tåler ned mot -20 til -25 grader. Da kan men enten kjøpe en vinterpose eller en sommersovepose til å ha utenpå 3 sesongs soveposen. er du i tvil om hva slags soveposer barnet trenger ta kontakt med din speiderleder.

Noen soveposer finnes i dame og herre modell. Husk at sovepose er en investering som skal vare i mange, mange år. Med godt stell og riktig oppbevaring kan soveposen uten problem holde 15-20 år.

Kniv 

Det er viktig med skarp og skikkelig kniv. Vi anbefaler en av disse to variantene: Småspeiderkniven, en veldig god begynner kniv (denne vokser barna fra i 9-11 års alderen) eller Speiderkniven, en god kniv som kan brukes helt opp i voksen alder. Passer for barn og ungdom fra 10-12 år og oppover.

Bestikk og tallerken.

Det finnes mange forskjellige typer sett med tur bestikk og tallerkener  man kan få kjøpt. Men det funker like godt at ta med noe uknuselig fra kjøkkenskapene hjemme (men engangs er ikke lov). På tur trengs flat og dyp tallerken, bestikk og kopp/glass.

Plastposer /Pakkeposer.

Vi anbefaler å pakke i poser fordi det gjør det lettere å ha oversikt og orden i sekken. Det hindrer også at alt i sekken blir vått om det kommer ei regnskur eller at vannflaska eller tannkremen lekker ut over alt i sekken.

Til Ukentlige speidermøter.

På de ukentlige møtene forventer vi at speiderne er kledd etter vær og at de alltid har på seg speiderskjerf og at «speidersekken» er med.

Speidersekken med sitteunderlag, kniv, drikkefalske og refleksvest
 • SPEIDERSEKKEN (som vi kaller den i vår gruppe). En liten dagstur sekk, størrelse 10-20 liter. Dette kan være en gammel skolesekk, barnehagesekk eller hva som helst, bare den kan bæres på ryggen og har plass til det nødvendige. Fint om det også er plass til en regnjakke/-bukse eller ekstra genser i tillegg til det som er listet opp nedenfor.
 • Kniv 
 • Sitteunderlag er viktig så vi ikke blir våte og kalde når vi sitter ute og jobber.
 • Refleksvest, veldig viktig å være synlige i mørket. 
 • Drikkeflaske
 •  Hodelykt

Bekledning

Vi forventer at speideren er kledd etter vær. Vi er mye ute, uansett vær, og vi sitter noe stille så det er viktig å kle seg godt.

 • Ullstillongs og tynn ullgenser (vi anbefaler ull fordi det holder bedre på varmen enn superundertøy når det blir fuktig og det isolerer også bedre når vi sitter stille)
 • Tynne ullsokker. Det finnes mange gode tynne ullsokker som ikke gir gnagsår eller som ikke tar noe større plass i skoen enn vanlige sokker.
 • Mellomlag i fleece eller ull, bukse og jakke. Vi anbefaler å kle seg etter trelagsprinsippet, det er lettere og regulere varmen med flere tynne lag enn noen få tykke.
 • Regntøy og støvler
 • Vinterbukse og -jakke. Bukse og jakke som gjerne er vindtett og vanntett og som tåler at vi er ute og leker i snøen.
 • Hals og lue. Gjerne i ull. Om man har mulighet er det fint med to sett; ett med tynnere hals og lue til bruk vår, sommer og høst, og et tykkere til vinterbruk.
 • Votter, helst vanntette. Ha også gjerne med et par ekstra. Ingen ting er så kaldt som våte votter.
 • Speiderskjerf og speiderskjorte. I vår gruppe får alle speidere skjerf når de blir tatt opp i gruppa. Speiderskjorte kan foreldrene kjøpe selv brukt eller i nettbutikken til speideren, men for de som ønsker organiserer vi felles bestilling et par ganger i året.

Les gjerne mer om bekledning på sidene til speiderforbundet. Klikk her

Hvordan får jeg tak i utstyret som trengs?

Ta gjerne en tur i lokale butikker og sjekk ut hva de har av utstyr. Dette gir mulighet for å prøve hvordan for eksempel kniven ligger i hånda eller hvordan sekken sitter på ryggen. Ellers finnes det MANGE spesialbutikker for friluftsliv på nettet, vi anbefaler selvfølgelig speidersport.no som er speidernes egen nettbutikk.

Om man begynner planleggingen i god tid vil man kunne skaffe det meste på tilbud. Meld dere på nyhetsbrev fra de store friluftsnettbutikkene. De har stadig kampanjer på utstyr som sekker og soveposer. Benytt dere også av handelsdager som «Black friday» og liknende.

Vi forventer ikke at barnet stiller med fult opp av flunkende nytt utsyr til å begynne med, noe av dette er fine gaver til bursdag eller jul. Det finnes også flere grupper på facebook for kjøp og salg av brukt speiderutstyr eller lån av venner og kjente til å begynne med.

Vær sikker på at barnet ønsker å fortsette i speideren før dere gjør store investeringer.

Har dere spørsmål rundt dette med utstyr så er det bare å ta kontakt med lederne. Vi svarer og veileder så godt vi kan. Det er bedre å spørre en ekstra gang enn å ende opp med feil utstyr.